Chleba raczej sama nie piekę, poza chlebkiem bananowym i bułeczkami cynamonowymi, ale to jest u mnie bardziej w kategorii słodkie : ) Pieczenie chleba zawsze wydawało mi się procesem zbyt skomplikowanym, czasochłonnym i nie do ogarnięcia. Już sam zaczyn mnie przeraża, a co dopiero kolejne kroki. Ostatnio jednak stwierdziłam, że chcę to zmienić (mam już najnowszą książkę od Elizy autorki bloga whiteplate, więc wkrótce zaczynam działać z wypiekaniem). Są też pyszne chleby bez zakwasu, a nawet bez drożdży i właśnie taki przepis wzięłam od mojej kuzynki, a ona z bloga kulinareeprzygody.blogspot.com (kilka miesięcy temu przeszła na dietę bez glutenu i właśnie wtedy odkryła ten przepis). To idealny początek w karierze domowego piekarza.
Upieczenie tego ekspresowego chleba (z przygotowaniem składników) zajmuje godzinę 😉
Składniki:
jogurt naturalny 500 g
płatki owsiane 300 g
szklanka ulubionych nasion lub orzechów (ja wrzucam żurawinę, chia, słonecznik, orzechy laskowe, nerkowca i włoskie, otręby owsiane)
łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki: płatki owsiane, szklankę dodatków, sól, sodę oczyszczoną, miod. Na samym końcu zalewamy jogurtem naturalnym i wszystko dokładnie mieszamy.
Przekładamy całą masę do keksówki 20x9cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut.
Po 20 minutach od upieczenia wykładamy z keksówki na kratę do całkowitego wystudzenia (dopiero wtedy najlepiej kroić). Ja najbardziej lubię upiec chleb wieczorem, wtedy rano łatwiej się kroi.
Smacznego!
No Comments