Po raz kolejny napiszę – uwielbiam śniadania! Zazwyczaj na śniadanie wybieram jajko w różnej postaci! Zdarza mi się zjeść owsiankę lub jaglankę, ale zdecydowanie preferuje JAJKO ; )
omlety na słodko i wytrawnie, szakszukę, jajko poche, pankejki, jajko sadzone lub jajecznicę, jajko na twardo na chlebie żytnim z guacamole…i wiele wiele innych form.
Wybrałam do wpisu 3 dania, które często sobie przygotowuję, bo o te przepisy pytacie:
pankejki
omlet z krewetkami
szakszukę
proporcje na 1 osobę.

PANKEJKI
2 jajka
łyżka mąki kokosowej
3 łyżki płatków owsianych
mleko kokosowe (najlepiej z puszki)
olej kokosowy
dowolnie: cynamon, pół banana
masło orzechowe, owoce
- Wszystkie składniki blendujemy. Na rozgrzany olej kokosowy nakładamy porcję ciasta – jedna łyżka.
- Podajemy z masłem orzechowym i owocami: truskawki, kiwi, banan, gruszka, granat…dowolnie ; ) można polać syropem klonowym
OMLET Z KREWETKAMI
2 jajka
odrobina mleka ryżowego
2 łyżki mąki ryżowej
10 szt krewetek
liście szpinaku
czosnek, cebula
olej kokosowy
- Składniki (jajka, mąka, mleko, sól i pieprz) mieszamy w blenderze.
- Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy krewetki i liście szpinaku.
- Zalewamy wszystko masą jajeczną i przykrywamy patelnię.
SZAKSZUKA
2 jajka
puszka pomidorów (1/4 = 100 gr)
garść liści szpinaku i jarmużu
1/4 papryki czerwonej
1/2 cebuli, czosnek
ser kozi
oliwa z oliwek, pieprz i sól
Na wstępie, zanim napiszę jak przygotować szakszukę, napiszę jeszcze co to właściwie jest? Shakshouka to danie znane z kuchni izraelskiej, marokańskiej, egipskiej i tunezyjskiej i w dosłownym tłumaczeniu oznacza bałagan. Jest to jajko sadzone w sosie pomidorowym, zazwyczaj lekko pikantnym. Do sosu można dowolnie dodać warzywa (cukinia, papryka, szpinak, jarmuż, ciecierzyca…) i mięso lub kiełbaski np. chorizo. Szakszukę powinno się zapiekać w piekarniku, jednak ja jak nie mam za dużo czasu robię wszystko na patelni na palniku i przykrywam na koniec.
Ja Wam przedstawiam taką, którą robię zazwyczaj:
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek i cebulę oraz szpinak, jarmuż i paprykę (może być też cukinia i świeże pomidory). Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy solą i pieprzem – najlepiej świeżo zmielonym. Wszystko dusimy na średnim ogniu kilka minut. Robimy w warzywach małe wgłębienie i wbijamy w nie jajka.
- Patelnię przykrywamy i smażymy do 5 minut.
- W międzyczasie wierzch posypujemy serem kozim.
To jest jedynie namiastka dań jakie można przygotować z jajek. Zazwyczaj niewiele mam w lodówce, ale jajka zawsze się tam znajdą!
dajcie znać jak Wam smakowało.
No Comments