Od dawna chciałam wydać eBooka. Jak byłam w ciąży, w głowie miałam pomysł, żeby wydać takiego z treningami dla Kobiet w ciąży – trening na każdy trymestr, wzmacniający, rozciągający… ostatecznie eBook’a nie wydałam, ale za to nagrałam dwa filmiki z treningami dla kobiet w ciąży train hard & be a fit happy mom – full body workout i stretching. Mam nadzieję, że treningi są pomocne wielu dziewczynom spodziewającym się Dzidziusia, a dla mnie jest to przepiękna pamiątka ze Stefciem w brzuchu.
Uwielbiam gotować, od wielu lat staram się jeść zdrowo, a szczególnie od czasu ciąży i teraz w trakcie karmienia, bardzo zwracam uwagę na to co jem. Często dostaje na instagram pytania o przepisy dań, które sobie akurat przygotowałam, a na campach, które organizuję, staram się sama przygotowywać menu, często konsultując z dietetykami z którymi współpracuję.
Śniadania to dla mnie najukochańszy posiłek i w zasadzie mógłby nie istnieć żaden inny ; ) Dlatego postanowiłam opublikować moje ukochane przepisy śniadaniowe i wydać mój pierwszy eBook (może będą kolejne…) Trochę zastanawiałam się nad tytułem i zdecydowałam się na eat breakfast & be happy. Pojawił się on w mojej głowie, gdy publikowałam post na ig o tym, że wydam eBooka, z pytaniem o małą podpowiedź co do tytułu i dosłownie kilka sekund później pojawił się w komentarzu od jednej z obserwujących (chyba jej wyślę eBooka w prezencie <3) Przy każdym daniu podany będzie czas przygotowania oraz wartość odżywcza wyliczona przez dietetyk Olgę Marzol – Lewandowską Chleb powszedni dietetyka. Poza przepisami znajdziecie w nim 2 treningi, które można wykonać w domu.
Jako małą zapowiedź tego co znajdziecie w środku, poniżej przepis na moja domową granolę.
my very best granola
Około 10 porcji
składniki:
2 szklanki płatków owsianych
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki nasion chia
4 łyżki miodu
2 lyżki oleju kokosowego
Szczypta cynamonu
Szklanka mieszanki płatków migdałowych i orzechów włoskich, posiekanych
Syrop z agawy do polania orzechów
½ szklanki drobno pokrojonego suszonego jabłka
Garść jagody goji
Sposób przygotowania:
Nastawić piekarnik na 160 st.
Platki owsiane, wiórki kokosowe i nasiona chia mieszamy w naczyniu żaroodpornym.
W rondelku na średnim ogniu roztapiamy miód z olejem kokosowym i szczyptą cynamonu i soli.
Polewamy miodem z olejem kokosowym mieszankę płatków., dokładnie mieszamy i odstawiamy na
około 10 minut by płatki wchłonęły miód i olej.
Wkładamy naczynie z płatkami i miodem do piekarnika na 10-15 minut.
Po tym czasie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy z migdałami zalane syropem z agawy.
Pieczemy kolejne 10-15 minut aż granola będzie lekko zarumieniona.
Po wyjęciu z piekarnika dodajemy suszone jabłko i jagody goji.
Najlepiej smakuje podane z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Smacznego!
premiera eBook będzie w lutym 2020 (dokładna data wkrótce)
zdjęcia Agnieszka Kaczyńska
manicure Indigo nail salon Kamila Knot
No Comments