Po raz kolejny na campie train hard & be happy w Rancho Komarówka, jedzenie było zdrowe i pyszne. Zawdzięczamy to niewątpliwie najwspanialszym partnerom, o których opowiem Wam w oddzielnym wpisie oraz Agnieszce która kolejny rok z rzędu odpowiadała za kulinarną część wyjazdu. Tym razem posiłki były chyba jeszcze smaczniejsze – Dziewczyny były zachwycone! Niektóre uczestniczki były z nami w ubiegłym roku, więc mają porównanie.
Poniżej zostawiam dla Was przepisy autorstwa Agi, która prowadzi bloga kulinarnego niestime – jedzenie to frajda.
Składniki podane są dla 2 porcji.
Zupa z warzyw korzennych z curry
2 pietruszki, 2 marchewki, pół selera, imbir wielkości małego palca, 2 ziemniaki młode
1/2 białej cebula, 1 ząbek czosnku, oliwa
1/2 szklanki mleka ryżowego, ser mozzarella
sos sojowy, sok z cytryny, curry
Wszystkie warzywa obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy na talarki. Seler i ziemniaki w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno.
Oliwę rozgrzewamy w głębokim garnku i dodajemy posiekaną cebule. Po około minucie dorzucamy warzywa. Podsmażamy, by delikatnie zmiękły i nabrały aromatu cebuli oraz się delikatnie podsmażyły. Po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek i wszystko razem mieszamy.
Garnek zalewamy wodą, tak by porządnie przykryła warzywa. Gotujemy zupę na małym ogniu aż zmiękną warzywa. Dodajemy utarty imbir (lub przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku) oraz mleko ryżowe.
Doprawiamy sosem sojowym i sokiem z cytryny do smaku. Całość jeszcze przez chwilę gotujemy.
Połowę warzyw wyciągamy i miksujemy. Wlewamy ponownie do garnka. Dzięki temu konsystencja zupy staje się bardziej kremowa.
Na koniec do każdej porcji dodajemy pokrojony ser mozzarella.
Jaglanka z gruszką, orzechami i miodem na mleku ryżowym
100 gr kaszy jaglanej
gruszka, 6 suszonych śliwek
miód
orzechy włoskie, migdały
Kaszę jaglaną należy ugotować na wodzie z mlekiem ryżowym, razem z posiekanymi suszonymi śliwkami.
Pod koniec gotowania dodać łyżkę miodu, garść orzechów i migdałów.
Przed podaniem dodać pokrojona gruszkę. Opcjonalnie można doprawić cynamonem.
Chłodnik z ogórków
1 ogórek zielony, 1 jabłko
1 cebulka dymki
kolendra, pietruszka, sok z limonki
Obrać ogórka i jabłko.
Zmiksować z pozostałymi składnikami
Można delikatnie osolić. Wcisnąć limonkę (połówka na porcję).
Razowe penne
160 gr makaronu razowego penne
garść pomidorków koktajlowych, garść rucoli, garść zielonej fasolki szparagowej, pęczek świeżej pietruszki
sól i pieprz, ząbek czosnku
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Fasolkę szparagową obrać, pokroić na kawałki długości makaronu, ugotować (też można al dente).
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić ząbek czosnku w całości, by dodał smaku. Dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, przez chwilę mieszamy. Wyjmujemy czosnek i dodajemy ugotowaną fasolkę.
Na koniec łączymy makaron z warzywami, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz rucolę.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać parmezan.
Sałatka ryżowa z komosą ryżową z dynią
filiżanka jak do espresso komosa ryżowa, 100 gr ryżu basmati
kozi ser twardy
1 burak pieczony, słoik marynowanej dyni
garść orzechów włoskich
dressing: limonka, oliwa z oliwek, miód
Ryż i komosę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Można wcześniej – do sałatki używamy ostudzone.
Buraka kroimy w plastry, marynujemy przez około 30 minut w oliwie z oliwek z kroplą sosu sojowego i miodu. Tak przygotowanego buraka pieczemy przez około 30 minut w piekarniku w 180 st lub grillujemy. Po przygotowaniu kroimy w słupki.
W misce układamy kolejno ryż z komosą ryżową, dynię, buraka, pokruszony ser kozi, posiekane orzechy włoskie. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem.
Piersi z kurczaka i ryba, warzywa korzenne z grilla
piersi z kurczaka, filety rybne
marchew, pietruszka, kolorowe papryki, pieczarki
Marynata kurczaka:
2 łyżki musztardy, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Marynata ryb:
sok z całej cytryny, łyżka miodu, starta skórka cytryny, odrobina soli
Marynata warzyw:
oliwa z oliwek, sos sojowy, szczypta curry, pieprzu i soli
Filety z kurczaka i ryby oraz warzywa marynujemy (im dłużej tym lepiej) oraz grillujemy przed podaniem.
Sałatka z pęczakiem i pomarańczą z orzechowym dressingiem
100 gram kaszy pęczak
pomarańcz, limonka
1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, cukinia
pestki słonecznika
dressing: 1 łyżka soku z pomarańczy, 1 łyzka soku z limonki, 1 łyżeczka oleju słonecznikoweg, 1 łyżka masła orzechowego (polecam szczególnie z cafe sorrir)
Kaszę gotujemy wcześniej, aby przestygła według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę kroimy w grube paski, cukinię w plasterki. Warzywa przez chwilę dusimy na oliwie z oliwek z odrobiną masła, tak by się delikatnie zeszkliły. Odstawić do ostudzenia.
W misce układamy kaszę pęczak, warzywa, pokrojoną w kostkę pomarańczę. Całość posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem polewamy dressingiem.
No i najlepsze zostawiam na koniec… ten deser to jest totalna petarda! I tego zdania była każda z Dziewczyn, która go skosztowała na campie. Była to przysłowiowa wisienka na torcie! Na pożegnanie przed wyjazdem do domu.
Krem czekoladowy z chilli, masłem orzechowym i truskawkami
1 avocado, 1 banan, truskawki, liście mięty
2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 szczypty soli
masło orzechowe
Miksujemy dokładnie avocado, banana, z olejem kokosowym, kakao, cynamonem, chilli i syropem z agawy. Wstawić do lodówki minimum na godzinę.
Truskawki (lub inne owoce) kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z syropem z agawy i posiekanymi liśćmi mięty. Również odstawiamy minimum na godzinę.
Deser podajemy schłodzony. Przed podaniem dodać na wierzch łyżkę masła orzechowego, truskawki oraz listek mięty.
To jak? Będziecie próbować te pyszności?

To Aga, sprawczyni całego tego jedzeniowego zamieszania 😉
No Comments