0
EAT WELL

śniadaniowe-love <3

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc dobrze się składa, bo dla mnie zdecydowanie mój ukochany. Bez niego nie funkcjonuje normalnie. Zazwyczaj ze względu na napięty grafik śniadanie jem w domu, ale gdy tylko mogę sobie na to pozwolić czasowo,  wybieram opcje zjedzenia go na mieście, nawet o 7 rano. Uwielbiam tę chwilę o poranku, która jest dla mnie niezwykle ważna. To jest mój moment. Nieważne, czy mam pobudkę o 5:30, czy mogę dłużej pospać – zawsze śniadanie jest tak samo istotne i potrzebuję je zjeść w spokoju, obowiązkowo z pyszną kawą. Zdecydowanie preferuję ten posiłek na słodko, jednak wytrawne też zdarza mi się przygotować. Na wyjazdach mam słabość do hotelowych śniadań i wyszukiwania uroczych knajpek śniadaniowych. Mam też oczywiście kilka swoich ulubionych miejsc na knajpowej mapie Poznania i nie tylko (o tym w oddzielnym poście).

Pytacie się często jak przygotować dania ze zdjęć w postach na moich profilach społecznościowych- facebook i instagram. Przedstawiam Wam kilka moich ulubionych śniadaniowych przepisów. Podane składniki są dla jednej osoby. Dodatkowo, specjalnie dla Was, Natalia Kmieciak znana wielu osobom jako autorka bloga Smaki Warte Poznania – ustaliła wartość odżywczą każdego z przedstawionych dań.

 

Kokosowo – owsiane pancake’s

592 kcal | Białko 21g | Tłuszcze 41g | Węglowodany 35g

2 jajka

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki mąki kokosowej

2 łyżki mleczka kokosowego (czubate – mleczko jest gęste)

opcjonalnie – łyżeczka wórków kokosowych i  garść truskawek

1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki jogurt grecki, 1 łyżeczka syropu z agawy, świeżo wyciśnięty sok z pół pomarańczy

jajka, płatki, mąke, mleko i wiórki blendujemy; smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni; z ciasta wychodzą około 3 – 4 pancake’s; smarujemy masłem orzechowym, jogurtem, dekorujemy truskawkami i tak po kolei wszystkie warstwy; na koniec polewamy odrobiną soku pomarańczowego i syropu z agawy.

 

 

Rozgrzewający omlet z karmelizowanymi bananami

600 kcal | Białko 21g | Tłuszcze 28g | Węglowodany 68g

omlet:

2 jajka

3 łyżki płatków jaglanych

odrobina mleka roślinnego (ja zazwyczaj dodaje ryżowe)

cynamon

wszystko razem zblendować (powinna być dość płynna masa); smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym;

dodatki:

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka jogurtu greckiego

1 dojrzały banan

1 łyżeczka miodu

na patelni rozpuścić miód, pokrojonego w plasterki banana skarmelizować na roztopionym miodzie; gotowy omlet posmarować masłem orzechowym, potem jogurtem i na to wyłożyć banana.

 

Jajecznica z kurkami

357 kcal | Białko 17g | Tłuszcze 19g | Węglowodany 32g

2 jajka

garść kurek, drobno pokrojonych

pół cebuli, drobno pokrojonej i zeszklonej na odrobinie masła

sól, pieprz

do zeszklonej cebuli, dodać kurki; podsmażyć, doprawić solą i pieprzem; wbić jajka, odrobinę ściąć i wymieszać wszystko; podawać z kromką chleba, np. żytniego lub wielozbożowego, najlepiej na zakwasie.

 

kuskus z owocami i avocado

537 kcal | Białko 10g | Tłuszcze 12g | Węglowodany 103g

kuskus, ja odmierzam porcję w filiżance do espresso

1/4 owocu granatu

1/4 grapefruita

1/4 pomarańczy

1/4 gruszki

3 suszone figi

1/2 avocado

syrop klonowy lub z agawy

porcję kuskus zalewamy wodą (podwójna ilość gorącej wody na porcję kuskus); owoce i avocado kroimy w kosteczkę i dodajemy do kuskus; polewamy syropem.

 

owsianka z gruszką w sosie klonowym i serem camembert

497 kcal | Białko 14g | Tłuszcze 20g | Węglowodany 68g

4 łyżki płatków owsianych

mleko roślinne (kokosowe lub ryżowe)

1/2 gruszki

pół garści orzechów włoskich,posiekanych

1/4 sera camembert

syrop klonowy

płatki owsiane gotujemy na mleku; gruszki podsmażamy z odrobiną syropu; dodajemy do owsianki, razem z orzechami i drobno pokrojonym serem; całość polewamy syropem klonowym.

 

 

 

jajko sadzone z suszonymi pomidorami

507 kcal | Białko 20g | Tłuszcze 32g | Węglowodany 40g

2 jajka

4 – 5 suszonych pomidorów

1/2 avocado

2 wafle ryżowe

odrobina masła

pomidory podsmażamy; zdjąć z patelni i na tą samą patelnię wbijamy jajka na roztopione masło; wafle smarujemy avocado, każde jajko układamy na ‚kanapce’ razem z podsmażonymi pomidorami.

 

 

 

życzę Wam pysznego śniadania!

Przesyłajcie zdjęcia, jak przygotujecie coś z tych przepisów <3

 

fot. sama robiłam 😉

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply