Gotowanie, obok sportu i podróżowania, to zdecydowanie jedna z moich największych pasji.
Kuchnię włoską uwielbiam, głównie ze względu na łatwość przyrządzenia i cudowną jakość dań. Risotto to potrawa, gdzie mając bazę można otrzymać mnóstwo fantastycznych wariacji.
Wykorzystując sezon, a w zasadzie jego końcówkę, na zielone szparagi i bób, zrobiłam risotto z bobem, zielonymi szparagami i boczkiem.
Oto przepis na 2 porcje ; )
składniki na risotto bianco
1/2 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego
1 cebula biała
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1/5 kostki masła
120 gr ryżu na risotto
1 seler naciowy
1 kieliszek białego wytrawnego wina
sól himalajska
pieprz świeżo zmielony
świeżo starty parmezan
dodatkowo:
zielone szparagi (pół pęczka), bób ok. 100 gr i kilka plastrów wędzonego boczku
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz seler i duś około 10-15 minut na średnim ogniu. Nazywa się to sofritto. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj ryż i zwiększ.
- Ryż zacznie się lekko smażyć, dlatego cały czas go mieszaj. Po jakimś czasie zacznie się robić szklisty, wtedy dolej wino i dalej mieszaj.
- Kiedy ryż wchłonie wino, wlej pierwszą partię bulionu, przypraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, cały czas mieszając. Wlewaj kolejne chochle bulionu, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Cały proces powinien trwać ok. 15 minut.
- Dodaj na koniec parmezan.
- Dodatki: ugotuj bób i obierz ze skórki; ugotuj szparagi. Boczek podsmaż i dodaj ugotowane szparagi i bób, dopraw pieprzem świeżo zmielonym.
- Zmieszaj risotto bianco z dodatkami <3
Dajcie znać jak Wam wyszło i jak smakowało!
No Comments