0
EAT WELL

Risotto z bobem, zielonymi szparagami i boczkiem

Gotowanie, obok sportu i podróżowania, to zdecydowanie jedna z moich największych pasji.

Kuchnię włoską uwielbiam, głównie ze względu na łatwość przyrządzenia i cudowną jakość dań. Risotto to potrawa, gdzie mając bazę można otrzymać mnóstwo fantastycznych wariacji.

Wykorzystując sezon, a w zasadzie jego końcówkę, na zielone szparagi i bób, zrobiłam risotto z bobem, zielonymi szparagami i boczkiem. 

Oto przepis na 2 porcje ; )

składniki na risotto bianco

1/2 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego

1 cebula biała

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

ok. 1/5 kostki masła

120 gr ryżu na risotto

1 seler naciowy

1 kieliszek białego wytrawnego wina

sól himalajska

pieprz świeżo zmielony

świeżo starty parmezan

dodatkowo:

zielone szparagi (pół pęczka), bób ok. 100 gr i kilka plastrów wędzonego boczku

 

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz seler i duś około 10-15 minut na średnim ogniu. Nazywa się to sofritto. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj ryż i zwiększ.
  2. Ryż zacznie się lekko smażyć, dlatego cały czas go mieszaj. Po jakimś czasie zacznie się robić szklisty, wtedy dolej wino i dalej mieszaj.
  3. Kiedy ryż wchłonie wino, wlej pierwszą partię bulionu, przypraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, cały czas mieszając. Wlewaj kolejne chochle bulionu, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Cały proces powinien trwać ok. 15 minut.
  4. Dodaj na koniec parmezan.
  5. Dodatki: ugotuj bób i obierz ze skórki; ugotuj szparagi. Boczek podsmaż i dodaj ugotowane szparagi i bób, dopraw pieprzem świeżo zmielonym.
  6. Zmieszaj risotto bianco z dodatkami <3

Dajcie znać jak Wam wyszło i jak smakowało!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply