0
EAT WELL

Pyszny obiad z kozim serem

Zawsze powtarzam, że treningi to nie wszystko. Bez zdrowej, zbilansowanej, rozsądnej diety nie osiągniemy oczekiwanych efektów. Nie chodzi tu tylko o zgrabną sylwetkę, ale również o nasze zdrowie, dobre samopoczucie i wypoczęty wygląd.

Uwielbiam gotować! Jak tylko mogę, przygotowuję posiłki sama i sprawia mi to ogromną przyjemność, relaksuje mnie, poprawia nastrój. Mam sporo książek kucharskich (szczerze mówiąc, mogłabym je kupować na okrągło, dlatego w księgarni szerokim łukiem muszę obchodzić dział kulinarny;)) i w nich zazwyczaj szukam inspiracji.

Ostatnio, dzięki specjały regionu tematem przewodnim sobotniego obiadu był KOZI SER. Do tego nie byle jaki, wierzcie mi! Smakuje wyjątkowo dobrze, a do tego produkowany jest w Wielkopolsce, w Wyszynach. Do tych przepisów będziecie potrzebować 3 rodzaje koziego sera – twaróg, dojrzewający i do sałatek.

Przed Wami przepis na :

Grzanki z ciabatty z pieczonymi winogronami i kozim serem

Kurczaka z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Sałatka z burakiem, kaszą bulgur i kozim serem

 

GRZANKI Z CIABATTY Z PIECZONYMI WINOGRONAMI I KOZIM SEREM

kiść ciemnych winogron

kilka kromek bagietki

ser kozi dojrzewający w plastrach

oliwa z pestek dyni

oliwa z oliwek

 

Wyłożyć naczynie żaroodporne papierem do pieczenia. Winogrona zmieszać z łyżką oliwy z pestek dyni i włożyć do naczynia. Piec w 200 stopniach przez około 20 min. Wyjąć z piekarnika  i odstawić do wystygnięcia.

Kromki bagietki  skropić oliwą z oliwek i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i lekko zarumienić.

Na kromki bagietki położyć pieczone winogrona, kawałki sera i włożyć do piekarnika. Wyjąć jak stopnieje ser.

 

KURCZAK Z KOZIM SEREM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

piersi z kurczaka (ja robiłam z polędwiczek z kurczaka) około 400 gr

ser kozi twarogowy 100 gr

szynka parmeńska 8 plastrów

musztarda

miód

oliwa z oliwek

karmelizowana cebula (dżem cebulowy ) składniki:

cebula czerwona 500 gr

cukier brązowy 100 gr

czerwone wino 200 ml

sok malinowy 200 ml

goździki 4 sztuki

 

Cebule pokrój w paski. W garnku karmelizuj cukier. Kiedy będzie gotowy, brązowy dodaj cebulę, smaż chwilę, dodaj goździki, zalej czerwonym winem i sokiem. Wszystko razem gotuj około 30 minut aż wyparuje sok i wino i zostanie sama cebula.. Odstaw cebulę do wystygnięcia.

Kurczaka ułóż między folią spożywczą i delikatnie rozbij. połącz 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę miodu i łyżkę musztardy – zamieszaj i posmaruj marynatą mięso. Wstaw do lodówki na około 30 minut.

W plaster mięsa zawiń łyżkę dżemu cebulowego i łyżkę sera koziego. Całość obwiń szynką parmeńską.

Przełóż przygotowane mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

 

SAŁATKA Z BURAKIEM, KASZĄ BULGUR I KOZIM SEREM

2-3 średnie buraki (mogą być gotowane z lidla)

szpinak baby

ser kozi sałatkowy

kasza bulgur 1/2 szklanki

dressing: miód, musztarda, oliwa z oliwek po jednej łyżce – wszystko dokładnie wymierzać i dodać świeżo mielony pieprz.

 

Buraki pokroić w paski , przełożyć do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą (ja użyłam oliwy z pestek dynii, ale może być oliwa z oliwek) i wsadzić na około 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. (Ja wsadziłam buraki do piekarnika razem z winogronami z przepisu na grzanki).

Ugotować kaszę bulgur wg opisu na opakowaniu.

W misce zmieszać ugotowaną i ostudzoną kaszę, pieczone buraki, ser kozi sałatkowy pokrojony w kostkę oraz szpinak baby.

 

Życzę Wam smacznego!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply