Postanowiłam sobie jakiś czas temu, że będę kilka razy w tygodniu przygotowywać jakiś posiłek (zazwyczaj dotyczy to śniadania lub obiadu, z książek kucharskich, których posiadam dość sporo. Muszę przyznać, że nawet mi to wychodzi i ostatnio szczególnie często i chętnie korzystam z książek Jamiego Olivera, którego naprawdę uwielbiam od lat!
Przed Wami
Zapiekanka z kurczaka i chorizo z papryką, ziemniakami i batatami
przepis jest na 4 porcje, czas przygotowania trochę ponad godzinę. Mega robotę robi tu dobre chorizo!
Składniki:
75 g chorizo
2 ząbki czosnku
1 drobiowa kostka rosołowa
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki octu cherry
4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi
2 bataty (razem 400 g)
500 g ziemniaków
2 czerwone cebule (raczej małe)
2 papryki w różnych kolorach
1 pęczek świeżej natki (30 g)
4 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz cayenne
1 świeża czerwona papryczka chilli
2 łyżki całych migdałów (których ja nie dodałam, bo zapomniałam i chyba pominęłam ostatnią linijkę przepisu ;))
Piekarnik nastaw na 200 stopni.
Do blendera wrzuć pokrojone chorizo, obrany czosnek, pokruszoną kostkę rosołową, igiełki rozmarynu, ocet i 300 ml wrzątku. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Połóż udka w brytfannie (30cm x 40 cm) (w przepisie oryginalnym Jamie każe zdjąć skórę z udek, ja tego nie zrobiłam).
Wyszoruj (nie obieraj) bataty i ziemniaki, pokrój w kawałki około 3 cm. Następnie pokrój cebule i papryki. Wszystkie warzywa dołóż do brytfanny, posyp połową listków natki i całość zalej masą z chorizo i starannie wymieszaj. Przykryj brytfannę i postaw na dużym ogniu na 2 minuty, a potem wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie, przełóż kurczaka na wierzch i piecz kolejne 30 minut aż warzywa i mięso zrobią się miękkie, a zapiekanka zacznie bulgotać.
W trakcie pieczenia przygotuj dodatki – jogurt, drobno pokrojone chilli, pieprz cayenne, resztę natki pietruszki i migdały.
Podawaj gotową zapiekankę z dodatkami.
Smacznego!
No Comments