0
EAT WELL LIVE WITH STYLE

Tort bezowy Pavlova, bo najważniejsze by w życiu zachować balans


Ostatnio beza Pavlova to mój ulubiony tort i deser. Szczególnie przygotowana w domu. Moja Mama często robi taką pyszną tartę z morelami i marcepanem i z tego jej przepisu zostaje sporo białek, więc wykorzystujemy je na upieczenie bezy. Potem takie przygotowane spody bezowe czekają na swój moment. Wiecie, w życiu trzeba zachować balans – w końcu nie samymi treningami i zdrowym jedzeniem człowiek żyje. Takie małe przyjemności nikomu nie zaszkodzą!

Przepis nie jest skomplikowany, jedynie beza nie zawsze wychodzi ? wierze jednak, że warto próbować. Spód najlepiej zrobić sobie wcześniej (dobrze, żeby po wypieczeniu beza sobie odstała.) Zresztą jak mamy taką beze w zanadrzu, to przepyszny deser mamy gotowy w kilka minut!

SPÓD BEZOWY

4 białka

200 gr cukru (może też być cukier puder)

szczypta soli

opcjonalnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Piekarnik nastawiony na 150 stopni.

Białka wlej do idealnie suchego naczynia i ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj cukier i szczyptę soli. Białko należy ubijać bardzo długo, aż masa bezowa będzie biała i błyszcząca.

Wyłóż papier do pieczenia na blachę i wyłóż na niego masę bezową. Ja zazwyczaj robię okrągłą bezę, ale może mieć dowolny kształt.

Wsadź do piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz dalej około 50 minut.

 

WYPEŁNIENIE BEZY

250 gr mascarpone
125 lub 250 ml śmietany tortowej 36%
biała  czekolada

gorzka czekolada

truskawki, jagody, maliny

orzechy posiekane (np. pistacje)

 

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić na wierzchu bezy i odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić (może być 125 ml lub 250 w zależności czy chcecie dużo bitej czy nie 😉 Dodać serek mascarpone i porządnie wymieszać, by masa uzyskała jedwabistą konsystencję.

Połowę masy wyłożyć na bezie. Na masę położyć owoce. Resztą masy przykryć owoce i ułożyć kolejną warstwę owoców. Na koniec wszystko polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i posypać orzechami.

 

et voila!

 

Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszła i przede wszystkim jak smakowała!

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply