Ostatnio beza Pavlova to mój ulubiony tort i deser. Szczególnie przygotowana w domu. Moja Mama często robi taką pyszną tartę z morelami i marcepanem i z tego jej przepisu zostaje sporo białek, więc wykorzystujemy je na upieczenie bezy. Potem takie przygotowane spody bezowe czekają na swój moment. Wiecie, w życiu trzeba zachować balans – w końcu nie samymi treningami i zdrowym jedzeniem człowiek żyje. Takie małe przyjemności nikomu nie zaszkodzą!
Przepis nie jest skomplikowany, jedynie beza nie zawsze wychodzi ? wierze jednak, że warto próbować. Spód najlepiej zrobić sobie wcześniej (dobrze, żeby po wypieczeniu beza sobie odstała.) Zresztą jak mamy taką beze w zanadrzu, to przepyszny deser mamy gotowy w kilka minut!
SPÓD BEZOWY
4 białka
200 gr cukru (może też być cukier puder)
szczypta soli
opcjonalnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Piekarnik nastawiony na 150 stopni.
Białka wlej do idealnie suchego naczynia i ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj cukier i szczyptę soli. Białko należy ubijać bardzo długo, aż masa bezowa będzie biała i błyszcząca.
Wyłóż papier do pieczenia na blachę i wyłóż na niego masę bezową. Ja zazwyczaj robię okrągłą bezę, ale może mieć dowolny kształt.
Wsadź do piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz dalej około 50 minut.
WYPEŁNIENIE BEZY
250 gr mascarpone
125 lub 250 ml śmietany tortowej 36%
biała czekolada
gorzka czekolada
truskawki, jagody, maliny
orzechy posiekane (np. pistacje)
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić na wierzchu bezy i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić (może być 125 ml lub 250 w zależności czy chcecie dużo bitej czy nie 😉 Dodać serek mascarpone i porządnie wymieszać, by masa uzyskała jedwabistą konsystencję.
Połowę masy wyłożyć na bezie. Na masę położyć owoce. Resztą masy przykryć owoce i ułożyć kolejną warstwę owoców. Na koniec wszystko polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i posypać orzechami.
et voila!
Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszła i przede wszystkim jak smakowała!
No Comments