0
EAT WELL LIVE WITH STYLE

Siostrzane pieczenie pierników – coroczna tradycja ?

Święta Bożego Narodzenia to dla mnie czas wyjątkowy, magiczny, na który szczerze wyczekuję. Mam to ogromne szczęście, że to dni spędzone w gronie najbliższych mi osób, przepełnione miłością, radością, bliskością i śmiechem, również tym beztroskim, dziecięcym. Każde święta są wyjątkowe, w tym roku po raz ostatni będę sama – za rok będzie już ze mną Dzidzia, która wierci się teraz pod moim sercem ❤️

Zawsze przygotowujemy święta wspólnie, rodzinnie – jest podział obowiązków. Z siostrami, od wielu już lat, spotykamy się jakoś tydzień – dwa tygodnie przed Wigilią, na wspólne pieczenie pierników i ciasteczek. Tym razem postawiłyśmy na same pierniki. Tu wpis z zeszłorocznego spotkania.

W połowie grudnia, w niedzielne przedpołudnie, spotkałyśmy się na poddaszu u Agi. Wszystkie blaty kuchenne zajęte były rozwałkowanym, piernikowym ciastem, przygotowanym do wykrawania pierników najróżniejszymi foremkami. Miałyśmy nawet wałek do ciasta robiący piękne wzory. Na stole było miejsce do dekorowania pierników. Kilka kolorów lukru – czerwony, zielony, żółty, biały, różowy i fioletowy. Różnego rodzaju posypki – gwiazdki, kulki, śnieżynki, choinki… Ozdabianie wypieczonych pierników zajęło nam kilka godzin, ale  było przy tym dużo frajdy… Tak pięknie przystrojonych pierników jeszcze nigdy nie miałyśmy.

Podaję Wam przepis na pierniki

Ciasto najlepiej zrobić 2- 3 tygodnie wcześniej, żeby ciasto poleżakowało.

Upieczone pierniki też dobrze, żeby poleżały w puszce przez kilka dni.

Składniki:

  • 1 kg mąki wrocławskiej
  • 4 jajka
  • 250 g cukru (szklanka)
  • 0,5 kg miodu
  • 250 g masła + 150 g smalcu
  • 1,5 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu anyżu
  • 1/2 łyżeczki imbiru zmielonego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (1/3 szklanki wody)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • w średnim garnku, z pół szklanki cukru zrobić karmel, dodać miód i tłuszcz, zagotować i odstawić do ostudzenia
  • mąkę, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia wymieszać w misce
  • mieszankę mąki z przyprawami wymieszać z ostudzonym karmelem
  • jaja ubić z resztą cukru, wlać do mąki z karmelem, wymieszać
  • wlać wodę oczyszczoną rozpuszczoną w wodzie i wszystko wymieszać.

Ciasto przykryte (najlepiej lnianą ścierką) przechowywać w chłodnym miejscu.

Piec w temperaturze 160*.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply