0
EAT WELL

Udka kurczaka z chorizo, zapiekane z ziemniakami, batatami i papryką

Postanowiłam sobie jakiś czas temu, że będę kilka razy w tygodniu przygotowywać jakiś posiłek (zazwyczaj dotyczy to śniadania lub obiadu,  z książek kucharskich, których posiadam dość sporo. Muszę przyznać, że nawet mi to wychodzi i ostatnio szczególnie często i chętnie korzystam z książek Jamiego Olivera, którego naprawdę uwielbiam od lat!

Przed Wami

Zapiekanka z kurczaka i chorizo z papryką, ziemniakami i batatami

przepis jest na 4 porcje, czas przygotowania trochę ponad godzinę. Mega robotę robi tu dobre chorizo!

Składniki:

75 g chorizo

2  ząbki czosnku

1 drobiowa kostka rosołowa

1 gałązka świeżego rozmarynu

2 łyżki octu cherry

4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi

2 bataty (razem 400 g)

500 g ziemniaków

2 czerwone cebule (raczej małe)

2 papryki w różnych kolorach

1 pęczek świeżej natki (30 g)

4 łyżki jogurtu naturalnego

pieprz cayenne

1 świeża czerwona papryczka chilli

2 łyżki całych migdałów (których ja nie dodałam, bo zapomniałam i chyba pominęłam ostatnią linijkę przepisu ;))

 

Piekarnik nastaw na 200 stopni.

Do blendera wrzuć pokrojone chorizo, obrany czosnek, pokruszoną kostkę rosołową, igiełki rozmarynu, ocet i 300 ml wrzątku. Zmiksuj wszystko na gładką masę.

Połóż udka w brytfannie (30cm x 40 cm) (w przepisie oryginalnym Jamie każe zdjąć skórę z udek, ja tego nie zrobiłam).

Wyszoruj (nie obieraj) bataty i ziemniaki, pokrój w kawałki około 3 cm. Następnie pokrój cebule i papryki. Wszystkie warzywa dołóż do brytfanny, posyp połową listków natki i całość zalej masą z chorizo i  starannie wymieszaj. Przykryj brytfannę i postaw na dużym ogniu na 2 minuty, a potem wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie, przełóż kurczaka na wierzch i piecz kolejne 30 minut aż warzywa i mięso zrobią się miękkie, a zapiekanka zacznie bulgotać.

W trakcie pieczenia przygotuj dodatki – jogurt, drobno pokrojone chilli, pieprz cayenne, resztę natki pietruszki i migdały.

Podawaj gotową zapiekankę z dodatkami.

 

Smacznego!

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply