0
EAT WELL LIVE WITH STYLE

Pierniki i ciasteczka, nie tylko świąteczne

Od kilku lat, co roku na święta Bożego Narodzenia, jak już o tym wcześniej pisałam, rodzinnie pieczemy różne ciasteczka i pierniczki, które później wspólnie ozdabiamy. To już taka nasza tradycja i tak było też w tym roku. Od jakiegoś czasu pomagają przy pieczeniu i zdobieniu pierników moi Bratankowie (choć zdarza się, że szybko im się nudzi)

Pierniki na święta to must have, wiadomo! Odkąd pamiętam, moja Mama urabiała ciasto już kilka tygodni przed świętami. Potem kilka dni przed Gwiazdką piekliśmy pierniki, żeby jeszcze dochodziły do perfekcji w puszce. Ostatni etap to zdobienie- różne kolory lukru i wszelkie dostępne posypki 😉  Właśnie te pierniczki są według mnie idealne i pieczemy je co roku,a przepis znajdziecie w zeszłorocznym wpisie o pieczeniu pierników!

Poza piernikami, top na liście są ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą. Odkryłam je jakieś 10 lat temu w książce Nigella świątecznie. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie by ich na święta zabrakło 😉 Obecnie przepis lekko modyfikuję, bo oryginalny jest turbo słodki! Są bajeczne, biała czekolada dodaje cudownego, skarmelizowanego smaku.

Ostatnio z moim najstarszym Bratankiem odkryliśmy ultra prosty, szybki i pyszny przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i gorzką czekoladą (które pasują na każdą okazję). Przepis jest z książki Mikołajek i słodkie przekąski,  który też lekko zmodyfikowałam, by był ciut zdrowszy (choć w książce są jako zdrowe ciasteczka hahaha).

 

ozdobione pierniczki, ciasteczka owsiane oraz ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

 

Szukałam też przepisu na ciasteczka, które będzie mógł zjeść Stefanek <3 póki co staram się podawać jemu jak najmniej cukru, zazwyczaj sama piekę dla niego biszkopciki, które uwielbia i przepis też sama dopracowałam miksując kilka innych przepisów. Z książki autorek bloga kulinarnego dla maluszków alaantkoweblw zrobiłam maślane ciasteczka na mące orkiszowej. Chyba muszę jeszcze popracować nad konsystencją ciasta bo w smaku są pyszne ale bardzo kruche.

 

maślane ciasteczka na mące orkiszowej


OTO PRZEPISY:

CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI

150 g mąki (pszennej lub mieszanka pszennej i orkiszowej)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

75 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

125 g miękkiego masła

50 g brązowego cukru

75 g miałkiego cukru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

75 g żurawiny

50 g płatków migdałowych

100 g białej czekolady drobno posiekanej

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia.

W jednej misce zmieszaj sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól i płatki).

Mikserem utrzyj masło z oboma rodzajami cukru. I dodaj jajko i aromat waniliowy. Wmieszaj sypkie składniki, a na koniec dodaj żurawinę, migdały i czekoladę.

Z ciasta uformuj kulki (ja staram się zawsze zrobić jak najmniejsze, ale przez żurawinę nie jest to takie proste).

Piecz 15 minut. Gotowe ciasteczka będą złociste..i pyszne!

 

CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI

70 g miękkiego masła

60 g brązowego cukru

1 jajko

90 g mąki (45 g pszennej i 45 g orkiszowej)

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

szczypta sody oczyszczonej

45 g płatków owsianych

35 g żurawiny

40 g posiekanej gorzkiej czekolady

 

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Przygotuj blachę – wyłóż papierem do pieczenia.

Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko. Następnie mąkę (najlepiej przesianą), sól, proszek do pieczenia i sodę. W kolejnym etapie dodaj płatki owsiane, żurawinę i czekoladę.

Uformuj małe kuleczki i połóż na blasze w pewnej odległości od siebie (około 1,5 cm).

Piecz 7 minut

MAŚLANE CIASTECZKA dla Dzidziolka

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki orkiszowej, przesianej

100 g zimnego masła

1 żółtko

4 płaskie łyżki cukru brązowego (można użyć kokosowy, ja nie miałam w domu)

Wszystkie składniki wrzuć do miski i ugnieć rękoma do gładkiej, jednolitej masy. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj ciasto na grubość kilku mm. Wykrawaj ciasto foremkami ( super wyglądają gwiazdki i serduszka – ja nie miałam w domu akurat, bo pożyczyłam Bratowej wszystkie foremki, więc kieliszkiem robiłam kółka;))

 

ps. Sory za zdjęcia, ale nie planowałam tego wpisu i te miałam w telefonie 😉

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply