0
EAT WELL LIVE WITH STYLE

Siostrzane pieczenie piernik贸w – coroczna tradycja 馃巹

艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia to dla mnie czas wyj膮tkowy, magiczny, na kt贸ry szczerze wyczekuj臋. Mam to ogromne szcz臋艣cie, 偶e to dni sp臋dzone w gronie najbli偶szych mi os贸b, przepe艂nione mi艂o艣ci膮, rado艣ci膮, blisko艣ci膮 i 艣miechem, r贸wnie偶 tym beztroskim, dzieci臋cym. Ka偶de 艣wi臋ta s膮 wyj膮tkowe, w tym roku po raz ostatni b臋d臋 sama – za rok b臋dzie ju偶 ze mn膮 Dzidzia, kt贸ra wierci si臋 teraz pod moim sercem 鉂わ笍

Zawsze przygotowujemy 艣wi臋ta wsp贸lnie, rodzinnie – jest podzia艂 obowi膮zk贸w. Z siostrami, od wielu ju偶 lat, spotykamy si臋 jako艣 tydzie艅 – dwa tygodnie przed Wigili膮, na wsp贸lne pieczenie piernik贸w i ciasteczek. Tym razem postawi艂y艣my na same pierniki. Tu wpis z zesz艂orocznego spotkania.

W po艂owie grudnia, w niedzielne przedpo艂udnie, spotka艂y艣my si臋 na poddaszu u Agi. Wszystkie blaty kuchenne zaj臋te by艂y rozwa艂kowanym, piernikowym ciastem, przygotowanym do wykrawania piernik贸w najr贸偶niejszymi foremkami. Mia艂y艣my nawet wa艂ek do ciasta robi膮cy pi臋kne wzory. Na stole by艂o miejsce do dekorowania piernik贸w. Kilka kolor贸w lukru – czerwony, zielony, 偶贸艂ty, bia艂y, r贸偶owy i fioletowy. R贸偶nego rodzaju posypki – gwiazdki, kulki, 艣nie偶ynki, choinki… Ozdabianie wypieczonych piernik贸w zaj臋艂o nam kilka godzin, ale聽 by艂o przy tym du偶o frajdy… Tak pi臋knie przystrojonych piernik贸w jeszcze nigdy nie mia艂y艣my.

Podaj臋 Wam przepis na pierniki

Ciasto najlepiej zrobi膰 2- 3 tygodnie wcze艣niej, 偶eby ciasto pole偶akowa艂o.

Upieczone pierniki te偶 dobrze, 偶eby pole偶a艂y w puszce przez kilka dni.

Sk艂adniki:

  • 1 kg m膮ki wroc艂awskiej
  • 4 jajka
  • 250 g cukru (szklanka)
  • 0,5 kg miodu
  • 250 g mas艂a + 150 g smalcu
  • 1,5 艂y偶eczki ut艂uczonych w mo藕dzierzu go藕dzik贸w
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • 1 艂y偶eczka ut艂uczonego w mo藕dzierzu any偶u
  • 1/2 艂y偶eczki imbiru zmielonego
  • 1/2 艂y偶eczki zmielonej ga艂ki muszkato艂owej
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej (1/3 szklanki wody)
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • w 艣rednim garnku, z p贸艂 szklanki cukru zrobi膰 karmel, doda膰 mi贸d i t艂uszcz, zagotowa膰 i odstawi膰 do ostudzenia
  • m膮k臋, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia wymiesza膰 w misce
  • mieszank臋 m膮ki z przyprawami wymiesza膰 z ostudzonym karmelem
  • jaja ubi膰 z reszt膮 cukru, wla膰 do m膮ki z karmelem, wymiesza膰
  • wla膰 wod臋 oczyszczon膮 rozpuszczon膮 w wodzie i wszystko wymiesza膰.

Ciasto przykryte (najlepiej lnian膮 艣cierk膮) przechowywa膰 w ch艂odnym miejscu.

Piec w temperaturze 160*.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply