0
EAT WELL TRAVEL FAR

Cooking class na Bali, Ubud

Poznawanie kulinarnych specjałów miejsc, które odwiedzam, to dla mnie jedno z kluczowych punktów podróżowania. Uwielbiam kuchnię indonezyjską – jest świeża, lekka i po prostu pyszna. Podczas ostatniego pobytu na Bali, a dokładniej jak byliśmy w Ubud (które jest jednym z moich ulubionych miast tam), poszłyśmy z dziewczynami na balijską lekcję gotowania, do knajpy przy małej plantacji ryżu.Na Bali takie knajpki zazwyczaj są prowadzone rodzinnie – rodzice z dziećmi, z rodzeństwem itp.

Byłyśmy w piątkę i musiałyśmy się pojawić o 9 rano, żeby razem z właścicielką pójść na targ zrobić zakupy. Wcześniej miałyśmy ustalone menu – 2 rodzaje przystawki, 2 najbardziej klasyczne dania główne i deser. Warsztaty miały trwać do 12. Kosztowały około 70 zł.

Targ był w podziemiach. Był duży gwar, obłędna ilość owoców,a tym samym kolorów. Nieprzyjemny zapach zmieszany był z wyjątkowym zapachem kadzideł. Balijczycy zakupy jedzeniowe robią głównie na targowiskach i robią je zazwyczaj bardzo wcześnie rano, nawet jeszcze przed wschodem słońca. Koło 10/11 handlarze już się zbierają.

Po kupieniu wszystkich potrzebnych produktów, wróciłyśmy do restauracji. ‚Mamma’ musiała przygotować stanowiska, a my zostałyśmy poczęstowane balijską kawą i typowymi słodkościami do kawy. Nie do końca trafiły one w nasze kubki smakowe, ale przynajmniej wiemy jakimi smakołykami się raczą. Dostałyśmy notesy do wpisania przepisów, fartuchy i chustki na głowę 😉

Miałyśmy sporo do przygotowania, dlatego zaczęłyśmy działać. Kroiłyśmy, mieszałyśmy, próbowałyśmy… Same pyszności! Poniżej przepisy. Aaaa i co istotne – wszystko mozna u nas też przygotować <3

 

przystawki

BREGEDEL KENTANG

przepis na 4 porcje

składniki:
3 szt. ziemniaków
6 ząbków czosnku
6 cebulek szalotek
Gałązka naci selera naciowego
1 gałązka trawy cytrynowej
3 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
1,5 kostki rosołowej
Olej kokosowy do smażenia

Warzywa kroimy drobno. Mieszamy z jajkami i mąką oraz kostką rosołową.
Smażymy placki wielkości kednej łyżki w głębokim oleju aż do zarumienienia.

TEMPEH TEPUNG

Tempeh – tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji.

potrzebujemy kawałki tempeh;
panierka: mąkę pszenną, sól i przyprawy ziołowe wg uznania mieszamy z wodą

Tempeh obtaczamy w przygotowanej masie i smażymy w głębokim oleju kokosowym.

 

dania główne

CAP CAY

dosłownie oznacza ‚mieszane warzywa’ ; Tradycyjna potrawa indonezyjska, bardzo popularna na Bali (dostępna w prawie każdej knajpie), podawana niekiedy z kurczakiem lub owocami morza.

przepis na 4 porcje

składniki:
5 ząbków czosnku (posiekać drobno)
Ogórek zielony (pokroić w plasterki połówki)
Cebula (pokroić w pióra)
Cebulki dymki (pokroić w plasterki)
Marchewka (pokroić w plasterki)
Mini kukurydza (pokroić w połówki)
Pieczarki (pokroić w plasterki)
Pomidor (pokroić w kostki)
Zielona papryka (pokroić w paski)
Kalafior (małe różyczki)
Brokuł (małe różyczki)
Zielona fasolka
Pak choi (posiekać)
Biała kapusta (posiekać)
Papryczka chilli (pokroić i dodać wg uznania)
Natka pietruszki (posiekać)
Pierś kurczaka (pokroić w kostkę)
Sos ostrygowy, sos z owoców morza
Pieprz biały, sól
Kostka rosołowa

przygotowanie:

Smażymy kurczaka na maśle.
Dodajemy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych.
Dodać filiżankę wody.
Dodać czosnek i chilli i kolejne warzywa (na koniec zostawić kapustę).
Posypać białym pieprzem.
Dodać po łyżce sosu ostrygowego i z owoców morza.
Dodać pokruszoną kostkę rosołową.
Na samym końcu dodać natkę pietruszki.
W razie konieczności dosolić trochę.

MIE GORENG

składniki:
Noodles
Masło
Krewetki (może być też kurczak)

6 ząbków czosnku (posiekać drobno)
Papryczka chilli
Cebula (drobno posiekać)
Marchewka (pokroić w plastry)
Brokuł
Kalafior
Mini kukurydza
Zielona papryka (pokroić w paski)
Pieczarki (pokroić w plastry)

Pomidory (pokroić w kostkę)
Pak choi (posiekać)
Biała kapusta (posiekać)

Natka selera

Sos ostrygowy, sos z owoców morza, sos sojowy
Pieprz biały, sól, kostka rosołowa

przygotowanie:

Noodles ugotować w wodzie z masłem.
Krewetki smażymy na maśle na patelni lub w wok’u. Dodajemy pokrojone warzywa (bez białej kapusty i pak choi).

Dodać do krewetek i warzyw posiekany czosnek i papryczki chilli. Po chwili dorzucamy kapustę białą i pak choi oraz makaron. Dodać po 2 łyżki sosów (sojowy, ostrygowy i seafood) oraz pokruszoną kostkę rosołową. Na koniec posypać posiekaną natką selera.

 

deser

FRITATA BANANA’S

składniki:

banany

na sos: sok z pomarańczy, cukier palmowy i 3 łyżki miodu

przygotowanie:

Połówki bananów w skórce gotujemy.

Ugotowane połówki obieramy i smażymy na maśle.

Podgrzewamy wszystkie składniki sosu. Banany polewamy przygotowanym sosem.

 

Dajcie znać jeśli coś przygotujecie z tych przepisów 😉

Powodzenia!

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply