0
EAT WELL

pyszne campowe jedzenie by niestime

Pomimo, że w tym roku camp sportowy w Rancho Komarówka organizowałam sama, bez dietetyka, posiłki były zdrowe i odpowiednio zbilansowane, bo sama tak jem na co dzień. Poza daniami, które dostarczyli nam partnerzy ( LYFE, Legal Cakes, Chias), skomponowaniem i przygotowaniem całego jedzenia zajęła się Aga, moja kuzynka i autorka bloga niestime – jedzenie to frajda.

Wszystkie uczestniczki były zachwycone jedzeniem, dosłownie rozpływały się przy każdym posiłku, dlatego postanowiłam całość udostępnić nie tylko Dziewczynom z campa, ale Wam wszystkim.

Zupa z batatów i ciecierzycy

4 porcje

puszka ciecierzycy

1 duży batat

2 średnie marchewki

250 gr passata pomidorowa

1 l. bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

1 mała cebula czerwona

papryczka chilli

sok z połowy cytryny

świeży imbir

oliwa z oliwek

kumin rzymski, kolendra sucha, sól i pieprz

świeże zioła – kolendra, pietruszka

Na campie zupa była przygotowana nad ogniskiem, ale oczywiście w warunkach domowych jak najbardziej można ją przygotować 😉

Kroimy cebulę i siekamy czosnek i delikatnie szklimy na rozgrzanej oliwie, dodając szczyptę kuminu. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

Pokrojone bataty (w kostkę) i marchewki (w plasterki) wrzucamy do przygotowanego wywaru, gotujemy na średnim ogniu.

Papryczkę i imbir siekamy bardzo drobno, wrzucamy do garnka.

Gdy bataty zaczną mięknąć, dorzucamy ciecierzycę wraz z połową zalewy, drugą połowę
zostawcie na wszelki wypadek.

Zupa ma być gęsta, więc nie może być za mocno zalana. Można wstępnie przyprawić
kuminem i suchą kolendrą.

Dodajemy passatę i sok z cytryny. Gdy zupa będzie za gęsta można dodać resztę zalewy z ciecierzycy lub wodę. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. W razie konieczności doprawiamy jeszcze
suchą kolendrą, kuminem, pieprzem i solą. Podajemy ze świeżą kolendrą (ilość wg uznania).

Takie zupy najczęściej lepiej smakują następnego dnia, jak wszystkie smaki przegryzą się.

Jajecznica z tostami i sałatką ogórkową

2 porcje

4 jajka

żytni chleb – opiec lub przygotować w tosterze

1 ogórek zielony

pół opakowania sera feta

cytryna

szczypiorek

musztarda

sól, pieprz

odrobina masła do przygotowania jajecznicy

Jajka mieszamy w misce z posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i łyżeczką musztardy.

Ogórka kroimy w plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Odstawiamy na chwilę, żeby
puścił wodę. Fetę kruszymy, dodajemy odsączone ogórki, skraplamy odrobiną soku z cytryny,
przyprawiamy solą, pieprzem do smaku.

Jajecznicę przygotowujemy na odrobinie masła. Chleb tostujemy w tosterze lub obsmażamy na patelni

Tortilla z warzywami i hummusem

2 porcje

gotowe tortille kukurydziane lub przygotować samemu

składniki na tortille

niepełna szklanka mąki kukurydzianej i pszennej (lub bezglutenowej)*

szczypta soli

łyżeczka oleju kokosowego

pół szklanki wrzątku

składniki na hummus

(może być też kupny)

puszka ciecierzycy

pasta tahini

2 ząbki czosnku

dodatki do tortilli

2 pomidory

1 zielona papryka

4 ogórki kwaszone

świeża pietruszka

ostra papryka w proszku

kumin rzymski

sezam

oliwa z oliwek

sól, pieprz

ser feta

* jeżeli chcecie przygotować tortille bezglutenową – najlepiej wymieszać mąkę kukurydzianą z mąką bezglutenową.

Hummus:

w blenderze lub mikserem miksujemy ciecierzycę z odrobiną zalewy , dodajemy posiekany lub przeciśnięty czosnek, odrobinę sypkiej papryki, sól i oliwę z oliwek. Na koniec dodajemy łyżkę pasty tahini.

Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest za gęsta dodajemy odrobine zalewy i oliwy z oliwek.

Tortille:

W mikserze mieszamy mąkę z solą, dodajemy tłuszcz, mieszamy. Stopniowo dodajemy wodą w celu uzyskania gładkiej masy o konsystencji plasteliny. Przekładamy do miski i pod przykryciem dajemy ciastu odpocząć ok. 15 minut.

Ciasto kroimy na równe części i formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Rozwałkowane ciasto smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do momentu aż ciasto się zrumieni.

Zawijamy:

Gotowe tortille smarujemy humusem, na środku układamy pokrojone w słupki warzywa,
pokruszoną fetę, pietruszkę, posypujemy sezamem i posiekaną miętą.

Kurczak z grilla na 2 sposoby i sałatka z grillowanymi warzywami i komosą

4 porcje

Kurczak

4 piersi z kurczaka

1 papryka czerwona

1 ostra papryczka

1 ząbek czosnku

1 cebula biała

musztarda

miód

oliwa z oliwek

sos sojowy

curry

sól i pieprz

Oliwa z oliwek

Mięso kroimy na kawałki.

Przygotowujemy 2 marynaty i mieszamy z mięsem co najmniej 3 godziny przed grillowaniem:

1. Paprykę, papryczkę, czosnek, cebulę, pastę z bakłażana miksujemy na papkę z solą, pieprzem i łyżką oliwy i odrobiną sosu sojowego.

2. 2 łyżki musztardy, łyżkę miodu dokładnie mieszamy z łyżką oliwy, solą i pieprzem.

Sałatka z komosą

50 gram komosy ryżowej

1 bakłażan pokrojony w plastry

1 cukinia pokrojona w plastry

1 czerwona papryka pokrojona w paski

opakowanie roszponki

1 mozzarella, drobno pokrojona

porzeczki lub owoc granatu

cytryna

Warzywa kroimy na plasterki, umieszczamy w misce, dodajemy łyżkę oliwy i przyprawiamy szczyptą soli oraz porządną dawką curry. Komosę gotujemy ze szczyptą soli. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.

Warzywa grillujemy do miękkości, odstawiamy do ostudzenia,
W tym czasie grillujemy mięso.

Sos do sałatki: łyżeczkę miodu mieszamy z sokiem z cytryny, kilkoma kropelkami oliwy z oliwek, łyżeczką wody i solą.

W misce układamy warstwowo komosę, warzywa, roszponkę. Na sam koniec pokrojoną w kostkę mozzarelle.

Sałatka z kaszą pęczak

2 porcje

100 gr kaszy pęczka

1/6 czerwonej kapusty

1 fenkuł

2 łodygi selera naciowego

1 papryczka chilli

orzechy laskowe

cytryna

koperek

sól i pieprz

 

Kasze gotujemy i zostawiamy do wystygnięcia.

Kapustę siekamy, pozostałe warzywa kroimy w paseczki. Orzechy siekamy i prażymy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z całej cytryny. Dodajemy posiekany koperek.

Odstawiamy na co najmniej godzinę, żeby wszystkie składniki się przegryzły.

 

Pudding chia

1 porcja

2 łyżki chia

pół szklanki mleka kokosowego

truskawki

świeża mięta

odrobina miodu

Najpierw wlewamy porcję mleka, np. do słoika, potem dodajemy chia. Porządnie mieszamy – shake’ujemy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc (około 8 h.)

Przed podaniem puddingu, kroimy truskawki, siekamy miętę, mieszamy z odrobiną miodu i nakładamy mieszankę na wierzch.

Aga

z wykształcenia filozof, z zawodu bankowiec, a z pasji kucharz – prowadzi bloga niestime – jedzenie to frajda, bo uwielbia jeść, gotować i poznawać nowe smaki. Ciągle eksploruje nowe miejsca kulinarne na mapie Poznania i nie tylko. Ulubione kuchnie to meksykańska, włoska i japońska. Uwielbia szykować pyszności dla większej liczby osób, dlatego gotowanie podczas camp’a dało jej ogrom radości.  Prywatnie moja kuzynka i najlepsza przyjaciółka, na której zawsze, o każdej porze i w każdej sytuacji można liczyć. Nie jeden raz podnosiła mnie w kryzysie.

 

p.s. Pankejki przygotowałam ja – Olga.

przepis tutaj -> link

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply