0
EAT WELL

jajko na 3 sposoby – moje top dania <3

Po raz kolejny napiszę – uwielbiam śniadania! Zazwyczaj na śniadanie wybieram jajko w różnej postaci! Zdarza mi się zjeść owsiankę lub jaglankę, ale zdecydowanie preferuje JAJKO ; )

omlety na słodko i wytrawnie, szakszukę, jajko poche, pankejki, jajko sadzone lub jajecznicę, jajko na twardo na chlebie żytnim z guacamole…i wiele wiele innych form. 

Wybrałam do wpisu 3 dania, które często sobie przygotowuję, bo o te przepisy pytacie:

pankejki

omlet z krewetkami

szakszukę

proporcje na 1 osobę.

 

PANKEJKI

2 jajka

łyżka mąki kokosowej

3 łyżki płatków owsianych

mleko kokosowe (najlepiej z puszki)

olej kokosowy

dowolnie: cynamon, pół banana

masło orzechowe, owoce

  1. Wszystkie składniki blendujemy. Na rozgrzany olej kokosowy nakładamy porcję ciasta – jedna łyżka.
  2. Podajemy z masłem orzechowym i owocami: truskawki, kiwi, banan, gruszka, granat…dowolnie ; ) można polać syropem klonowym

 

 

OMLET Z KREWETKAMI

2 jajka

odrobina mleka ryżowego

2 łyżki mąki ryżowej

10 szt krewetek

liście szpinaku

czosnek, cebula

olej kokosowy

  1. Składniki (jajka, mąka, mleko, sól i pieprz) mieszamy w blenderze.
  2. Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, dodajemy krewetki i liście szpinaku.
  3. Zalewamy wszystko masą jajeczną i przykrywamy patelnię.

 

SZAKSZUKA

2 jajka

puszka pomidorów (1/4 = 100 gr)

garść liści szpinaku i jarmużu

1/4 papryki czerwonej

1/2 cebuli, czosnek

ser kozi

oliwa z oliwek, pieprz i sól

Na wstępie, zanim napiszę jak przygotować szakszukę, napiszę jeszcze co to właściwie jest? Shakshouka to danie znane z kuchni izraelskiej, marokańskiej, egipskiej i tunezyjskiej i w dosłownym tłumaczeniu oznacza bałagan. Jest to jajko sadzone w sosie pomidorowym, zazwyczaj lekko pikantnym. Do sosu można dowolnie dodać warzywa (cukinia, papryka, szpinak, jarmuż, ciecierzyca…)  i mięso lub kiełbaski np. chorizo. Szakszukę powinno się zapiekać w piekarniku, jednak ja jak nie mam za dużo czasu robię wszystko na patelni na palniku i przykrywam na koniec.

Ja Wam przedstawiam taką, którą robię zazwyczaj:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek i cebulę oraz szpinak, jarmuż i paprykę (może być też cukinia i świeże pomidory). Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy solą i pieprzem – najlepiej świeżo zmielonym. Wszystko dusimy na średnim ogniu kilka minut. Robimy w warzywach małe wgłębienie i wbijamy w nie jajka.
  2. Patelnię przykrywamy i smażymy do 5 minut.
  3. W międzyczasie wierzch posypujemy serem kozim.

 

To jest jedynie namiastka dań jakie można przygotować z jajek. Zazwyczaj niewiele mam w lodówce, ale jajka zawsze się tam znajdą!

dajcie znać jak Wam smakowało.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply